Topp 7 tésorter för insomning och naturlig sömn

Om man har svårt att finna ro och koppla av på kvällen kan det vara en bra idé att njuta av en kopp lugnande, koffeinfritt té innan man kryper till sängs. Örtteer har under långa tider använts överallt i världen som naturligt sömnmedel. Ett exempel är kamomillté.
Moderna forskningsresultat bekräftar att örtteer har en gynnsam effekt på sömnkvaliteten. Det är ca. 30% av människorna som lider av sömnproblem och upplever att det är en utmaning att få tag på sömnen och/eller inte når kvalitativ djupsömn som är så viktig för oss. Ett sömngivande té i sig för inte med sig bättre sömn. Det är många faktorer som kan påverka insomningen och sömnkvalitén. När sömnen inte infinner sig blir man stressad och ångesten ökar. För lite sömn för med sig många problem. Tillräcklig sömn och återhämtning är mycket viktiga för orken, hälsan och livskvalitén. Därför är det definitivt värt att satsa på att bemästra dessa utmaningar. 
Lider du av sömnsvårigheter? Då lönar det sig att testa något eller några av dessa teer för sömn som vi listar nedan. Det är inte lätt att på förhand veta vilket te som gör en sömnig.

Vi testade och presenterar kvällsteerna i detta inlägg (utan inbördes ordning). Om problemen fortsätter trots att du testat flera té för sömn så lönar det sig absolut att söka hjälp hos en professionell yrkesmänniska. T.ex. digital vård hos doktor.se eller någon av Werlabs hälsoanalyser via blodprov.

1. Pukka: Night Time örtté, eko

Pukka Night Time te har en söt och fyllig smak av örter som verkar avslappnande, lättar på spänningar och stärker nervsystemet för en god natts sömn. Koffeinfritt.

Kommentarer:

 • Fungerar för mej!
 • En klar favorit.
 • Ett måste till kvällsrutinen för att kunna varva ned och sova gott!

Ursprungsland: Storbritannien

Förpackning: 20 påsar / 20 g

Ingredienser:
Havregräsblomma (30%)*, Lakritsrot*°, Kamomill*, Lavendel (14%)*, Lindblomma (10%)*, Valerianarot*, Tulsi* (helig indisk basilika). * = ekologisk, ° = FairWild.

Obs! Innehåller lakritsrot – personer med förhöjt blodtryck bör undvika stort intag av denna produkt.

2. Pukka: Relax örtté, eko

Koppla av och känn lugnet infinna sig med denna rogivande blandning av kamomill och fänkål. Pukka Relax te är även rikt på ingefära och kardemumma som hjälper matsmältningen.

Kommentarer:

 • Bästa teet!
 • Bra. Smakar lätt av lakrits.
 • Behaglig smak. Gillar mycket. 

Ursprungsland: Storbritannien

Förpackning: 20 påsar / 40 g


Ingredienser:
Kamomill* (18%), Lakritsrot*°, Söta fänkålsfrön* (12%), Bitterfänkålsfrön (12%)*, Havregräsblomma*, Hel kardemummakapsel*, Ingefära*, Läkemalva* (10%). * = ekologisk, ° = FairWild.

Obs! Innehåller lakritsrot – personer med förhöjt blodtryck bör undvika stort intag av denna produkt.

3. Yogi Tea: Bedtime Rooibos Vanilla, eko

Yogi Bedtime Rooibos Vanilla är ett ekologiskt te av örter och kryddor, som enligt ayurveda verkar rogivande och lugnande.
Yogi Tea använder endast de bästa ingredienserna från kontrollerade och certifierade ekologiska odlingar. Utöver EU:s ekomärkning, bär Yogi Teas ört- och kryddteer också andra nationella ekologiska märkningar såsom Soil Association och KRAV.

Ayurvedisk info: VoP-Ko


Kommentarer:

 • Jag tycker det har en ”behaglig” smak – mild och god.
 • Smakar gudomligt och får mig att sova som en stock!
 • Bra och lugnande te, en favorit!

Ursprungsland: Tyskland

Förpackning: 17 påsar / 30,6 g

Ingredienser:
Rooibos* (33%), Kamomill* (32%), Kakaoskal*, Lakrits*, Vaniljextrakt* (3%), Kanel*, Kardemumma*, Citronmelissextrakt*, Muskot*, Rosenblad*, Ingefära*, Kryddnejlika*, Svartpeppar*. * = ekologisk.

Obs! Innehåller lakrits– personer med förhöjt blodtryck bör undvika stort intag av denna produkt.

4. Yogi Tea: Bedtime té, eko

Yogi Bedtime är ett ekologiskt rogivande örtte, skapat enligt ayurvedisk tradition. Drick det när du vill varva ned, eller som ett mjukt avslut på kvällen.
Yogi Tea använder endast de bästa ingredienserna från kontrollerade och certifierade ekologiska odlingar. Utöver EU:s ekomärkning, bär Yogi Teas ört- och kryddteer också andra nationella ekologiska märkningar såsom Soil Association och KRAV.

Ayurvedisk info: VoP-Ko

Kommentarer: 

 • Detta är min kompis varje kväll 🙂
 • Funkar! Och är gott också.
 • Mitt problem är att jag vaknar för tidigt. Detta hjälper mig att somna om.


Ursprungsland: Tyskland

Förpackning: 17 påsar / 28,9 g

Ingredienser:

Fänkål* (31%), Kamomill* (17%), Pepparmynta*, Kardemumma*, Citronmeliss*, Citrongräs*, Läkevänderot* (6%), Salvia*, Lavendel*, Muskot*. * = ekologisk.

5. Clipper: Örtté med kamomill

Ett delikat ekologiskt örtte från Clipper med mild smak och härlig gyllene färg. Naturligt koffeinfritt.
Clipper Teas ekologiska teer kom till liv 1984 när Mike och Lorraine Brehme importerade två lådor Assam-te till Storbritannien. Teer av så pass hög kvalitet var ovanliga på den tiden och succén var ett faktum. Clipper är ett av de ledande företagen inom ekologiskt grönt, vitt och svart te – de lanserade Englands första te som fick bära Fairtrade-stämpeln!

Kommentarer:

 • Lugnande men gillar inte smaken.
 • Jag blir alltid sömnig när jag dricker detta.
 • Jag tillsätter honung. Lugnar magen och sinnet.

Ursprungsland: Storbritannien

Förpackning: 20 påsar / 30 g

Ingredienser:
Ekologiskt odlad kamomill.

6. Clipper: Snore & Peace örtté, eko

Clipper Snore & Peace är ett lugnande och avslappnande örtte som passar perfekt innan läggdags! Teet har en fin balans mellan den blommiga smaken av kamomill samt lavendel och citronmelissens friska inslag!

Kommentarer: 

 • Bästa kvällsteet. Otroligt gott
 • Har testat olika sorter men denna är bäst. 
 • Jag älskar lavendel! Doftar gott.

Ursprungsland: Storbritannien

Förpackning: 20 påsar / 30 g

Ingredienser:
Kamomill* (32%), Citronmeliss* (15%), Citrongräs*, Lavendel* (11%), Fänkålsfrö*, Nypon*, Grönmynta*, Naturlig arom. * = ekologisk.

7. Clipper: Sleep Easy örtté, eko

Clipper Sleep Easy är ett uppfriskande örtte med en ekologisk infusion av kanel, kamomill, valeriarot och andra naturliga örter. Förstärkt med naturlig apelsinarom. Naturligt koffeinfri.

Kommentarer: 

 • Man blir skönt sömnig av det här téet. Dricker det varje kväll sedan många år tillbaka.
 • Numera basvara! Sedan vi testade detta har det blivit en klar favorit som kvällste. Mycket gott. Ingen av smakerna tar över utan blir en fin harmoni.
 • Äntligen en god natts sömn!

Ursprungsland: Storbritannien

Pakkaus: 20 påsar / 40 g

Ingredienser:
Kanel*, Kamomill (25%)*, Rooibos*, Citronmeliss (5%)*, Valerianarot (5%)*, Naturlig apelsinarom (5%). * = ekologisk.

Dessa örtteer för kvällsbruk är bara en liten del av vad som finns på marknaden. En ekologisk produkt är alltid ett bra val. Då vet man att produkten är så ren som möjligt.
När det gäller insomning och hälsosam sömn har man konstaterat att rutiner är en viktig faktor. När du inför en njutbar téstund till dina kvällsysslor signalerar du åt kroppen och knoppen att det har blivit dags att koppla av.
Effekterna skiljer säkerligen från person till person men ett örtte kan vara ett utmärkt och enkelt alternativ för dig som vill få en god natts sömn på naturlig väg.
Vår rekommendation är att i lugn och ro pröva sig fram till en passande produkt.